zítra tak jez Ty

Dnes jím jako Afričan - proč a jak

26. 2. 2010 15:38
Rubrika: Nezařazené | Štítky: z jedné vlny

Popeleční středou jsme s výzvou „obraťte se věřte evangeliu“ vstoupili do čtyřicetidenní postní doby, která vyvrcholí Velikonocemi. Mnozí z nás se rozhodli postit a zříci se na chvíli jídla nebo něčeho, co je v našem životě postradatelné, zbytečné a co nás spoutává. Půst však není jediným prostředkem k obrácení, je jimi i modlitba, smíření a almužna. Almužnou se myslí: pomáhat druhým v jejich nouzi, poznávat skrytou bídu a mít oči otevřené pro bezmocné a zoufalé.

Doba postní je proto nejvhodnější dobou k uskutečnění akce s názvem „Dnes jím jako Afričan,“ jejímž hlavním cílem je poukázat na chudobu a hlad Afriky.

 


Vzpomínáte si na větu: „Co by za to daly děti v Africe...“? Tolikrát jsme ji slyšeli od rodičů či vychovatelů, pokud jsme odmítali jíst to, co bylo na talíři... Ale ruku na srdce, většina z nás si vůbec nedovede představit, jak se africké děti skutečně stravují. Strava je zde velmi jednostranná a průměrný obyvatel černého kontinentu je vůbec rád, když dostane dvakrát denně najíst. Nejčastější „chod“ tvoří obyčejná kukuřičná kaše v různých modifikacích a pod různými názvy jako je bukari či milipap. Čím to je, že Afričané jsou na tohle jídlo hrdí? Jak si ho dokáží zpestřit?

 

Známé české přísloví říká, „sytý hladovému nevěří,“ a proto se SADBA ( Salesiánská asociace Dona Boska) rozhodla uspořádat tuto akci, během které si každý bude moci vyzkoušet, jak takový milipap s chakalakou chutná. Projekt se uskutečňuje prostřednictvím komunitních webů signály.cz a facebook. Zde zájemci naleznou jídelníček a recepty, jak si jídlo připravit. Je zde i odkaz na internetový plánovač, kde si budou moci vybrat jakýkoli březnový den, ve kterém budou jíst jako průměrný Afričan. Prostřednictvím komunitních webů se mohou dělit všichni, kdo se do iniciativy zapojí, o své zážitky a dojmy v diskuzích nebo sdílet fotografie.

Celou akci podporuje a aktivně se jí účastní houslový virtuos Pavel Šporcl nebo herečka a moderátorka Adéla Gondíková. „Snažím se pomáhat jiným. A pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, tak má smysl. A také se moc těším na to jídlo," říká Pavel Šporcl. Ten si však nebude africké pochoutky připravovat sám, ale pomůže mu Pedro Mcaxi Ngnonga. Pedro pochází z Angoly a v ČR žije již 15 let. V rámci programu Adopce nablízko pomáhá spolu s dalšími připravovat budoucí dobrovolníky na dobrovolnickou činnost. Vaření a ochutnávání proběhne 5. 3. 2010 v 10 hodin v Salesiánském centru v Kobylisích.

Naopak Adéla Gondíková se rozhodla africký pokrm připravit sama, a to v neděli 28. 3. 2010. Jak říká: "Do akce dnes jím jako afričan se ráda zapojím. K rozvojovým zemím mám blízko, i když jsem tam nikdy nebyla. Jsem ráda, že žiji tady a nemusím se s bídou potýkat tváří v tvář."

Akci realizuje Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA) jako doprovodný happening projektu Adopce nablízko. Adopce nablízko je rozvojový projekt, který vysílá dobrovolníky k pomoci ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži v různých koutech světa. Tito dobrovolníci se momentálně nacházejí v JAR, Zambii, Mexiku, Indii, Bulharsku i České republice. V minulosti byli vysláni též do Konga, Súdánu, Etiopie, Lesotha a dalších zemí. (www.adopcenablizko.cz)

České slovo almužna vzniklo z řeckého elemosyné, které znamená milosrdenství. Dobro činíme už tehdy, když s druhými sdílíme čas, pozornost, radost i bolest. Proto se nebojme otevřít oči a prožijme dobu příprav na setkání se vzkříšným Kristem pomocí druhým, kteří to skutečně potřebují. Akce Dnes jím jako Afričan nám může pomoci si uvědomit, že jsou tu lidé, kteří naši pomoc potřebují.

Jak se zapojit na signály.cz

1) Projdi si tento blog akce na signály.cz na adrese dnesjimjakoafrican.signaly.cz, kde najdeš recepty a další informace.

2) Pokud se rozhodneš připojit k této iniciativě a jíst jeden den v březnu jako Afričan, zaškrtni u akce Určitě přijedu a zde na Doodlu vyznač konkrétní datum.

3) Sdílej dojmy a zážitky:

  • sdílej fotky, oštítkuj je "akce:dnesjimjakoafrican"
  • napiš článek do blogu

Akci můžeš podpořit nejen zde na signály.cz, ale také na facebooku.

Zobrazeno 2231×

Komentáře

Markéta Pavelková

drsně.. fakt dobře.. moc díky za takovou užitečnou věc a za to, že se jí mohu též zúčastnit! =)

Kamil-Gabriel

Příjde mně trošku škoda, že se na takovou akci nabalují tváře celebrit (jde o nezjištný půst, nebo vystavování své "pokory"?), ale jinak je to moc hezká myšlenka.

dohomička

Kamil-Gabriel:
souhlasím s Tebou naprosto, ale je třeba vzít na vědomí, že tato akce je zaměřena na širokou, tedy především sekulární společnost. K tomu je třeba medií a klíčem k médiím jsou celebrity. Tím vůbec není řečeno, že zapojená známá osobnost má větší váhu, často se naopak zapojují jen symbolicky, jde zase jen a jen o to, aby se o tom dozvědělo co nejvíce "obyčejných" lidí. To, jaký přístup si celebrity zvolí, už je na nich.
Chápu Tvoji nevoli, taky mi to není po chuti, ale za tímto cílem jiné cesty skutečně není.
Soukromý půst může být jistě o mnoho intenzivnější a "pokornější".

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio