zítra tak jez Ty

Dnes jím jako Afričan v Café NONA

22. 3. 2011 15:56
Rubrika: Nezařazené | Štítky: z jedné vlny

Praha (21. 3. 2011)V pondělí 21. března naplnila prostory Café NONA na Nové scéně Národního divadla vůně afrického jídla. Kaši milipap a zeleninovou omáčku chakalaka připravoval Pedro Ngonga Macaxi z Angoly. Ochutnat jídlo a podpořit akci přišly kromě široké veřejnosti i známé osobnosti, David Matásek, Tina Pletánková, Klaudius Kryšpín ze skupiny Pražský výběr, kouzelník Pavel Kožíšek a samozřejmě i patron letošního ročníku, Pavel Anděl. Celá událost doprovázela projekt Dnes jím jako Afričan, který na Facebooku podpořila již téměř tisícovka lidí.

 

Od deseti hodin dopoledne bylo pro všechny návštěvníky Café NONA připraveno typické africké jídlo – kaše milipap a zeleninová omáčka chakalaka. Kdokoli mohl ochutnat, vyplnit si kvíz o Africe nebo si popovídat s bývalými i budoucími dobrovolníky o jejich pomoci v rozvojových zemích. Akce Dnes jím jako Afričan má zvýšit povědomí o problémech Afriky a současně povzbudit každého, aby se rozhodl, jakým způsobem může pomoci. „Souhlasím s tím, že není dobré donekonečna dávat chudým Afričanům jídlo nebo peníze. Jistě, je nutné zajistit životní potřeby, ale tato pomoc by měla být doprovázena vzděláváním. Taková pomoc je opravdu potřebná,“ vyjádřila svůj názor na pomoc Africe Tina Pletánková.

 

Akci v Café NONA navštívilo i několik školních tříd, pro které zde byl připravený aktivní program. Děti se dozvěděly nové informace o Africe, mohly sledovat přípravu afrického jídla, zahrát si na bubny nebo se naučit africké tance.

 

Během dne se v Café NONA rozdalo téměř 300 porcí afrického jídla. Dnes jím jako Afričan ale stále pokračuje, a to až do konce března. Kdokoli si může na webové stránce http://www.facebook.com/dnes.jim.jako.african vybrat jeden den v březnu, kdy zkusí jíst jako průměrný Afričan. Kromě receptu na milipap a chakalaku zde najde také reakce ostatních fanoušků. „Moje zkušenost s milipapem je jednoduchá: i když si ho člověk udělá slušnou porci, velice rychle má zase hlad. Energie mi to moc nedodalo,“ popisuje svůj africký den jeden z účastníků akce.

 

Milipap připravoval Pedro Macaxi z Angoly

 

Pavel Anděl a Klaudius Kryšpín


Tina Pletánkova s budoucí dobrovolnicí v Kongu Ivetou Pesatovou

Zobrazeno 1886×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio